Selecteer een pagina

Af en toe verrast het internet ons allemaal met een niet-linkse meme die niet alleen verstoken is van problematische elementen, maar ook heel gezond is. Deze perfecte storm is momenteel op ons in de vorm van een doorlopend bit dat internetburgers aanbidt als Norville ‘Shaggy’ Rogers, de slouchy layabout van Scooby-Doo-faam, als de meest krachtige entiteit in het universum.

Naarmate de meme is gegroeid van obscure 4chan greentext-grap naar zijn eigen subreddit , zijn we gaan leren dat de slaperige detective Thanos moeiteloos zou kunnen trillen of God zou kunnen vermoorden door alleen maar aan hen te denken, maar is meestal een welwillend, tijdloos wezen dat stilletjes gebruikt zijn krachten om te voorkomen dat we onszelf doden .

Om meer inzicht te krijgen in de godheid, sprak ik met acteur Matthew Lillard, die Shaggy op het scherm vertolkte in twee live-actie Scooby-Doo-films en sindsdien het karakter voor games en cartoons intoneert.

VICE: Vertel me hoe je voor het eerst van deze meme hebt gehoord en hoe je erop reageerde.
Matthew Lillard: Het is zo grappig. Het hele ding is zo bananen. Ik weet niet echt zeker wat ik er anders over zou moeten zeggen dan internet, soms is het een rare, magische plek.

Ik ben geen grote Twitter-man, een man die bijna 50 is. Het zat gewoon niet in mijn DNA opgroeien. Maar ik kom zo nu en dan even langs en bekijk het. Er waren een paar memen in mijn voer die doorliepen, en er kwam er een in het bijzonder doorheen met Shaggy met verduisterde ogen en macht zonder meer, en ik maakte een grapje waarvan ik denk dat ik zei: ” Dit is verkeerd. “Maar twee dagen later zeggen mijn kinderen:” Papa, je bent een miljoen keer geretweet “of zo gek. En dat is toen ik begon. Ik ben een Reddit-fan en toen het op de voorpagina terechtkwam, wist je dat het een beetje gek was. Het is hilarisch want zo nu en dan kun je het vuur aanwakkeren en het gaat een lange weg, dus het was leuk om het een paar dagen op te stoken.

Heeft een van de grappen je in het bijzonder gerespecteerd? Heb je favorieten?
Ik denk dat het meest indrukwekkende aan alles is dat de kunst ongelooflijk is. Ik bedoel, er is er een, Raiko, ik denk dat haar naam is. [Haar schilderij] is een stelletje gebruikt om Shaggy te laten zien als deze almachtige kracht.

Als je het niet weet, ben ik ook een fervent [Dungeons & Dragons] -speler. Ik ben zelfs dit jaar begonnen met een bedrijf genaamd Beadle & Grimms, dat is een op D & D gebaseerd gamingbedrijf. En er is dit bedrijf genaamd Wyrmwood dat ongelooflijk werk in de ruimte doet, en zij creëerden het stat-blok van Shaggy als een almachtig wezen. Dus voor mij was dat een soort mic-drop.

Hoe bereid je je voor op het bewonen van het personage van Shaggy? Is er enige waarheid in het gerucht dat je veel gilde om je stem in het Shaggy geluid te laten frituren?
Ja, toen ik voor het eerst met de stem begon, zou ik mezelf hees schreeuwen, zodat ik zou klinken alsof ik een gebroken stem had. Het is niet alsof ik de man ben die rondloopt op feestjes die indrukken maken en ik was de eerste die ze zagen auditie doen voor het deel, dus ik dacht dat ik het maar beter goed zou doen en de enige manier waarop ik erachter kon komen hoe ik het moest doen in het begin was de stem als, schor, dus klonk ik gek. Maar nadat ik de baan had gekregen, besefte ik al snel dat ik dat niet elke dag kon doen. In het begin kom je erachter dat alles wat hij doet precies in die pauze plaatsvindt. En nu doe ik twee keer per week [de stem].

Maar er bestaat geen twijfel over dat wat ik ook schreeuwde in tongen was, en dat de krachten die ik vond een vat waren dat acceptabel was om de god te hosten als hij naar zijn werk ging.

Er gaat een petitie rond om Shaggy toe te voegen als Mortal Kombat-personage. Welke bewegingen zou Shaggy hebben en zijn er andere games, vechtend of anderszins, waar je hem graag zou willen zien? Uiteraard is zijn beste zet dat hij alles kan eten. Hij slikt gewoon een tegenstander in één hap. Dat zou de super beweging zijn van alle super moves.

Maar ik neem Shaggy overal in. Je kunt Shaggy hebben in FIFA . Je kunt Shaggy hebben in Madden . Je kunt zelfs Shaggy hebben in Red Dawn Redemption , of wat dan ook. Wat mij betreft, als je een god bent zoals Shaggy is, kan hij overal verschijnen waar hij dat wil.

Waar komt Shaggy vandaan en wat is de bron van zijn kracht?
Ik heb geen commentaar over zijn afkomst, want dat zou je letterlijk verbazen, en ik wil je geen pijn doen omdat je een aardige vent lijkt. Maar de rijkdom van zijn macht wordt gedragen door de oude goden van fast food en augurken.

Wat zou Shaggy zijn krachten nooit gebruiken om te doen?
Nou, hij zou nooit iemand snel maken, dat is zeker. Als er ooit een strijd zou plaatsvinden tussen dezelfde Godachtige figuren, zouden hij en Gandhi aartsvijanden zijn. Het idee dat Gandhi niet-gewelddadig gaat, respecteert hij, maar vasten en hongerstakingen zijn nooit de weg.

Het is eigenlijk interessant, want Casey Kasem, die oorspronkelijk de gastheer was van het grote wezen, was een vegetariër. Dus, in de jaren ’70, liet hij de animators Shaggy tekenen als een vegetariër. .

Wat zou er gebeuren als Shaggy 100 procent van zijn macht gebruikte?
Dat kan je niet doen. Het is onmogelijk. Het universum kan het niet bevatten. Maar als hij 50 procent zou gebruiken, zou wereldvrede iets zijn. Hij zou waarschijnlijk Michael Jackson doen herleven om hem op verjaardagsfeestjes te laten optreden omdat hij de beste was.

Dat is een controversiële positie om nu te nemen nadat die film net op Sundance is gevallen.
Ik neem het terug. Ik neem het terug! Maar de wereldvrede staat zeker op het spel. Ik bedoel, hij kan dingen doen zoals alligators laten vliegen. Hij kan alles doen wat hij wil.

Waarom kiest hij er dan voor om ons geen wereldvrede te schenken?
Volgende vraag.

Oké, waarom kiest deze godachtige figuur dan om al zijn tijd door te brengen met de stervelingen van de Scooby Gang?
Hij was in die bende gesprongen voordat hij zijn eigen krachten herkende. En als je eenmaal in een bende bent, zit je voor altijd in die bende. Dus ook al is hij een almachtig wezen, hij leeft nog steeds volgens de code van de straten.

Is er iemand of iets krachtiger dan Shaggy?
De kracht van liefde en een met chocolade bedekte aubergine burger. Dat zijn de twee meest gedefinieerde krachten in het onbekende universum.

Heb je een favoriet geheugen uit je tijd met het spelen van Shaggy?
Ja. Er is geen twijfel. Ik was in Londen, voor de première van Scooby-Doo 2 , en we namen een rondleiding door het Children’s Hospital in Londen, en daar was een klein meisje dat op het punt stond om in te gaan voor haar derde openhartoperatie. Terwijl ik rondwandelde op de afdeling, stelde haar familie me voor aan haar en ze probeerden haar zover te krijgen dat ze het pre-operatiegeneesmiddel zou innemen, zodat ze voldoende verdoofd zou raken, zodat ze IV’s in haar zouden kunnen zetten. En op dat moment zeiden ze: “Als Shaggy zijn stem doet, wil je dan je medicijnen nemen?” [Lillard begint te snuffelen] Het spijt me. Het maakt me gewoon aan het huilen. Dus ik deed het, en ze nam het medicijn, en daarna voor de derde keer een openhartoperatie. Dus, het is grappig en het is leuk om … Oh, God, dat is een rare herinnering.

In een leven van onzekerheid als acteur – je probeert je kinderen groot te brengen en je hebt goede momenten en slechte momenten – is er iets heel diepzinnigs aan het spelen van een personage dat groter is dan jij. De realiteit is dat ik een verzorger ben voor een deel dat op een dag iemand anders zal zijn, maar het lijdt geen twijfel dat ik het niet te gierig vind – zolang ik het heb, zal ik het respecteren en denken dat het echt geweldig is. En de kleine momenten als dat waar je kinderen kunt helpen en je verandering kunt bewerkstelligen, het is echt best verbazingwekkend.

Interview is bewerkt voor duidelijkheid en lengte.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om dagelijks het beste van VICE in je inbox te krijgen.

Volg Justin Caffier op Twitter.

Lees verder