Selecteer een pagina

R esidents van multi-miljoen pond flats over het hoofd gezien door Tate Modern hebben hun High Court privacy strijd verloren nadat de rechter zei dat ze willens en wetens had gekocht eigenschappen van de vloer tot het plafond reiken en moeten overwegen het ophangen van gordijnen.

Eigenaren van vier appartementen in de Neo Bankside-ontwikkeling ondernamen juridische stappen om te voorkomen dat honderdduizenden toeristen vanuit het uitkijkplatform van de Tate het huis binnendringen.

Ze vertelden de rechtbank dat sommige bezoekers een verrekijker gebruikten terwijl anderen foto’s van het interieur van de flats op sociale media plaatsten. Een bewoner zei dat hij 84 mensen telde terwijl hij foto’s van hem maakte in de loop van 90 minuten, terwijl een andere de ervaring vergeleek met het leven in een dierentuin.

Maar in zijn uitspraak zei Mr. Justice Mann dat er weliswaar privacy inbreuk zou worden gepleegd, maar dat er geen aanspraak op kon worden gemaakt als de flats ramen met normale afmetingen hadden.

“Deze eigenschappen zijn indrukwekkend, en er zijn ongetwijfeld grote voordelen te genieten bij dergelijke uitgebreide glazen weergaven, maar dat komt in feite op een prijs in termen van privacy,” besloot hij.

De rechter stelde voor dat bewoners vitrages of privacyfolie installeren, of de zonneweringen die in elke flat aanwezig zijn, verlagen, hoewel hij toegaf dat die opties “afbreuk zouden doen aan hun leefomstandigheden” door het uitzicht dat ze ervoor hadden betaald te verdoezelen. Het plaatsen van hoge planten voor de ramen zou ook een gedeeltelijke oplossing bieden, voegde hij eraan toe.

Een flat met drie slaapkamers in het blok is momenteel voor £ 3,65 miljoen.

Mr Justice Mann merkte ook op dat het gebied van de flats die het meest blootgesteld oorspronkelijk bedoeld was als een ‘wintertuin’, of intern balkon. De bewoners hadden ervoor gekozen om dit gebied als woonruimte te gebruiken, hetzij met banken of als een eethoek. “Hadden ze dat niet gedaan, dan was er minder de moeite waard om naar te kijken,” zei de rechter.

Advocaten voor de vier eisers zeiden dat ze een hoger beroep in overweging namen. Natasha Rees, partner en hoofd van de geschillenbeslechting bij Forsters, zei: “We zijn buitengewoon teleurgesteld over het resultaat van vandaag.

“De beperkte stappen die de Tate neemt om te voorkomen dat bezoekers naar de appartementen van mijn klanten kijken, zijn niet effectief en zowel mijn cliënten als hun families zullen moeten blijven leven met deze dagelijkse inbreuk op hun privacy.”

Een inwoner, Ian McFadyen, beschreef de inbreuk als “meedogenloos”. Hij zei dat hij zich verplicht voelde om altijd “goed gekleed” te zijn en dat hij geen maaltijden aan zijn eettafel kon eten.

Een andere, Claire Fearn, beweerde dat Tate-bezoekers zwaaiden en obscene gebaren maakten waardoor ze zich “ziek aan haar maag” voelde.

Gerald Kraftman zei dat hij zich “onder toezicht” voelde en dat zijn vrouw de kleinkinderen niet zou laten komen vanwege de privacykwestie. De vierde eiser, Lindsay Urquhart, zei dat ze niet langer in staat was om verjaardagsfeestjes voor haar dochter te organiseren. Mevrouw Urquhart beweerde ook dat ze de galerie een keer bezocht en hoorde een bezoeker zeggen dat de “rijke klootzakken” in de flats de inbraak verdienden.

T hij Neo Bankside ontwikkeling werd gebouwd in 2012 en het Tate’s 360-graden uitkijkplatform werd geopend in 2016 als onderdeel van de Blavatnik Building extensie. De eisers hadden krachtens de Human Rights Act een rechterlijk bevel uitgevaardigd dat Tate verplichtte een deel van het platform te sluiten of schermen op te zetten.

Een ta hoorzitting in november, Tom Weekes QC, voor de gerechtigden, zei dat “omdat bezoekers op een uitkijkplatform, dat ze zich niet aan de normen van gedrag dat in het dagelijks leven te beschermen van de privacy van mensen in hun huis”.

In een verklaring na de uitspraak zei een woordvoerder van Tate dat het platform “een belangrijk onderdeel is van het openbare aanbod van Tate Modern en we zijn blij dat het beschikbaar blijft voor onze bezoekers.

“We blijven ons bewust zijn van de belevingswaarde van onze buren en de rol die Tate Modern in de lokale gemeenschap moet spelen.”

Naar zijn oordeel aanvaardde Mr. Justice Mann dat het gedrag van de bezoekers een materiële inbreuk was op de privacy van de flats.

Hoewel hij in dit geval van mening was dat de huurders ‘hun eigen gevoeligheid hadden gecreëerd’ door panden met kamerhoge ramen te kopen en dit konden verhelpen door gordijnen of jaloezieën op te hangen, betekent de uitspraak dat inbreuk op privacy zou kunnen leiden tot een actie overlast in een geschikt geval.

Lees verder